hu en

Eger, Gróf Buttler Borászat Borfeldolgozó és Bortároló 2009

EGER, GRÓF BUTTLER BORÁSZAT 2009
A pincészetet 1999-ben alapította meg a Bukolyi család a történelmi Gróf Buttler néven. Termőhelyeik az Egri Borvidéken találhatók, két eltérő karakterű dűlőn gazdálkodnak a területek egyediségét szem előtt tartva.
A Szarkás-tető (18 hektár) egy riolittufa alapú termőterület, amely kiváló érést biztosít az ott termesztett szőlőnek. A talaj ásványossága vezető karakterként köszön vissza a borokban, ezzel is növelve a Szarkás-tetői borok komplexitását.
Ugyancsak 18 hektáron gazdálkodnak a kiemelt jelentőségű Nagy-Eged-hegyen, az itt művelt szőlők nem mindennapi borokat adnak. Mind a talaj, mind az éghajlat adottságai kedvezőek prémium fehér (Viognier, Pinot Blanc, Chardonnay) és kékszőlő (kadarka, kékfrankos, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon) fajták termesztéséhez.
A pincészet a szőlőt hagyományos technológiával dolgozza fel, ám két alapvető eszközt kihagynak a folyamatból. Hagyományos konténer helyett kis műanyag ládákba gyűjtik a szőlőt, figyelve arra, hogy ne sérüljön a gyümölcs, prés használata helyett pedig a szőlőt bogyózzák, zúzzák és kádakban, gyömöszkölés mellett erjesztik. Az alkoholos erjedés után a kás aljára leszálló törkölyről lefejtik a bort, mely tölgyfahordóba kerül.
Feladatunk a pincészet komplex korszerűsítése, átalakítása, illetve kibővítése volt azzal a céllal, hogy egy magasabb színvonalú borászati üzem jöjjön létre.
Ennek megvalósítása során a meglévő épületek átalakításra kerültek és a borászat két új üzemi épületrésszel bővült. Az új feldolgozó rendszer és a terek sorrendje alapvetően a gravitációs elven működő borkészítési folyamatot követi, a többi funkció a rendszer kiegészítését szolgálja.
Az új technológiai tereket két csoportban, a két új épületben helyeztük el. A telek felső részén helyet kapó különálló, terepszint alatti feldolgozó épület a felső telekhatár felől megközelíthető. A többszintes, szintén terepszint alatti főépítmény három oldalról kibányászott tufafalak által határolt platóról nyílik, a plató hátfalában meglévő, barlangokban kialakított pincerendszerhez kapcsolódik. A főépület a már elkészült belső úton megközelíthető, szociális és technológiai egységek kaptak benne helyet.

Kis Péter, Dobrányi Ákos, Romhányi Tamás, Szász Judit
Látványtervezés: Romvári Péter
Fotó: Batár Zsolt

BATÁR ZSOLT  BORÁSZAT  BUDAPEST  CÍMLAP  DOBRÁNYI ÁKOS  ÉTTEREM  KIS PÉTER  LAKÓÉPÜLET  PINCE  REALIZÁLT  ROMHÁNYI TAMÁS  ROMVÁRI PÉTER  SZÁSZ JUDIT  SZŐLŐSKERT  TUFAKŐ