hu en

Vácegres, Lakóépület 2006

VÁCEGRES, LAKÓÉPÜLET 2006
A telek egy délnyugatra néző dombháton fekszik Vácegres határában. A dombtető a környék egyik legmagasabb pontja, ahonnan páratlan kilátás nyílik a tájra. Az épület elhelyezését és formálását alapvetően az a szándék határozta meg, hogy miközben ezt az adottságot maximálisan kihasználjuk, az épület rejtve maradjon, feltűnés nélkül belesimuljon a tájba.
A ház a gondos terepre-illesztésnek köszönhetően szinte teljes összhangban van a környezetével, a két szint finom kontúrja alig emelkedik ki a domboldal vonalából. A völgy felé néző nyílások a kilátást fürkészik.
A település felőli oldalon a domboldalra illesztett széles tereplépcső a díszkerten keresztül a felső szinti bejárathoz vezet. Ezen a szinten kaptak helyet a hagyományos lakóterek: az előtérből jobbra a családtagok által használt privát lakrészek, balra a közös családi élet és a vendégfogadás terei nyílnak. Az alsó szinten közvetlen kertkapcsolattal egy külön lakrész, az edzőterem és a spa, valamint a föld alatt az ezekhez kapcsolódó kiszolgáló terek (szauna, zuhanyzó, öltöző), tárolás, borpince és a garázs kaptak helyet. A két szintet az előtérről induló lépcső köti össze.
Az épület környezetének rendezésénél minimális felnyitásokkal szinte teljesen megőriztük az eredeti domborzati formákat, így a kert folyamatosan bontakozik ki a tájból, az átmenet csak az elemek egyre artikuláltabb, finomabb formálásán keresztül érezhető. A dombtetőre lehelyezett házhoz közvetlenül csatlakozó kerti terek és elemek látványban és funkcionálisan szorosan a belső terekhez, az építészeti formákhoz kapcsolódnak, majd az épülettől távolodva, kifelé gyűrűzve egyre inkább a domboldal terepvonalainak fellazuló, ovális formáit követik. A telek település felőli oldalán a család igényeit kiszolgáló haszonkertet alakítottunk ki, míg az épület alatt elterülő, a fő kilátás irányába eső többhektáros domboldalt természetes állapotában megőriztük.
A kert egészének kialakítása számtalan megoldást rejt, melyek lehetőséget adnak a természet ritmusán keresztül visszatalálni az idő megéléséhez (pillanat és időtlenség, ciklikusság, elmúlás és újjászületés).

Kis Péter, Dobrányi Ákos, Balázsa Gábor, Molnár Bea
Fotó: Batár Zsolt

2004-ben műtermünk megnyert egy magán megbízó által kiírt pályázatot, mely a régi magyar udvarházak életének modern, XXI. századi formájához keresett komplex építészeti válaszokat.
Mint oly sok esetben, itt is a tényleges tervezési szakaszban, az egyeztetések során derült ki, hogy a megbízó valódi prioritásai nincsenek összhangban a pályázatban megfogalmazott elképzeléssel, mely tetszését elnyerte. Így a megvalósult épület egy új, eltérő koncepcióra épült.

BALÁZSA GÁBOR  BATÁR ZSOLT  BETON  CÍMLAP  DOBRÁNYI ÁKOS  DOMBORZAT  KIS PÉTER  LAKÓÉPÜLET  MOLNÁR BEA  REALIZÁLT  TÉGLA  USZODA  VÁCEGRES  VILLA