hu en

Köveskál, Lakóépület Bővítés 2010

KÖVESKÁL, LAKÓÉPÜLET BŐVÍTÉS 2010
A telek a Balaton-felvidék szívében, Köveskál határában, a Kővágóörsi út mentén helyezkedik el. A lejtős, mandulaligetekkel kísért főút tavasztól őszig a balatoni túraútvonal bicikliseinek kedvelt szakasza. A táj békebeli hangulatot, határtalan nyugalmat áraszt, a telek elé a Káli-medence festői panorámája tárul.
A telken régi parasztház áll, melyet a II. világháború után felújítottak, majd az évek során számtalan toldalékkal egészítettek ki.
Megbízásunk az eredeti épület arányainak megtartásával egy kisebb léptékű, korszerű igényeket kiszolgáló, anyaghasználatában egyszerű bővítést megvalósító építészeti koncepció kidolgozására szólt, melynek eredményeként az elmúlt évtizedekben elhagyottan álló ház az év egészében lakhatóvá válik.
Az átalakítás első lépéseként a toldalék építményeket elbontottuk, csak az eredeti épületet őriztük meg. Bár az új hozzáépítések külső megjelenése az eredeti épület vakolt felületeivel azonos, az új épületrész a mai építészet nyelvén szól: az utcára néző, autentikus formálású, díszes oromfal mellett a kertbe jutva látványos üvegfelületek és letisztult formavilág zökkenti vissza a szemlélőt a jelen időbe. A hozzáépített keskeny „tornác” a Balaton-felvidéki házak hangulatát idézi, a hatalmas nyílásokon lehetőség nyílik a békés szemlélődésre a mandulás vagy az öreg diófa irányába.

Kis Péter, Hőna Orsolya
Fotó: Kis Péter

BALATON  BŐVÍTÉS  CÍMLAP  HŐNA ORSOLYA  KIS PÉTER  KÖVESKÁL  LAKÓÉPÜLET  REALIZÁLT  REKONSTRUKCIÓ