hu en

Csobánc, Villa Tolnay Borászat Tanulmányterv 2009

CSOBÁNC, VILLA TOLNAY BORÁSZAT TANULMÁNYTERV 2009
A telek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, a Csobánc-hegy déli lejtőjének egyik legszebb részén fekszik. A badacsonyi tanúhegyek jellegzetes alakja uralja a tájat. A telken álló villa tipikus múltszázadbeli, Balaton-parti épület, érdekessége, hogy a II. világháború idején egy ideig Tolnay Klári, Kossuth-díjas magyar színésznő is lakott itt.
Megbízásunk a Villa Tolnay Borház Kft. manufakturális, minőségi borászati üzemének tervezésére szólt. Az építészeti koncepció értelmében a borászat üzemi funkcióinak elhelyezésére új épületet terveztünk, a felújított, korszerűsített villában vendéglátás (borkóstoló tér, étkező) és kiegészítő terei kaptak helyet.
A villa felújításánál a korabeli kialakítás építészeti értékeit megőriztük, a régi épület és a táj viszonya határozta meg az új üzem elhelyezését és megformálást is. A környékre jellemző épületek présházformája és tömegarányai, egyszerűsége, könnyedsége jelenik meg az új épület terepszint feletti részeinek kialakításánál. A nagy területigényű üzemi tereket földtakarás alatt, a tereplejtést kihasználva alakítjuk ki. A meglévő pince a borászati üzem részeként, hordós érlelőként működik a továbbiakban is.

Kis Péter, Hőna Orsolya
Látványtervezés: Romvári Péter

BALATON  BAZALT  BETON  BORÁSZAT  BŐVÍTÉS  CSOBÁNC  DOMBORZAT  HŐNA ORSOLYA  KIS PÉTER  REKONSTRUKCIÓ  ROMVÁRI PÉTER  SZŐLŐSKERT  VILLA