hu en

Badacsonytomaj, Villa Szegedy Gina Rekonstrukció és Bővítés 2009

BADACSONYTOMAJ, SZEGEDY GINA-VILLA REKONSTRUKCIÓ ÉS BŐVÍTÉS 2009
A villa Badacsonytomaj egyik legszebb pontján, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, a hegy oldalában áll. A badacsonyi tanúhegyek jellegzetes alakja uralja itt a tájat vulkanikus bazaltoszlopokkal és orgonákkal.
A villa névadója, Szegedy Georgina és férje, Pető Ernő orvos az 1920-as évektől a Balaton környéki társasági élet közismert szereplői voltak. Ekkoriban vásárolták meg és újították fel a század elején épített pince-présház-nyaralót és a környező birtokot. A villa a háború utáni évtizedekben állami tulajdonban, borászatként, majd a kilencvenes évektől magántulajdonú vendéglátó-helyként működött.
Az építészeti koncepció három fő eleme: az eredeti állapot visszaállítása a szomszédos kiszolgáló épületek bontásával, a villa mai igények szerinti felújítása az építészeti értékeinek megtartásával, valamint a villa elrendezésével és térszerkezetével azonos, modern építészet eszközökkel megfogalmazott új épület létrehozása.
A legmagasabb pontján 3 szintes villa a hegyoldalra merőlegesen hosszan elnyúlik, Balaton felőli végén tágas, oszlopos fedett terasz áll. Az épületben a felújítást követően a területen kiépítendő manufakturális, minőségi borászati üzem egyes funkciói kapnának helyet. A pinceszintre az épület kazánháza, a közbenső szinten meglévő, jó állapotú pincébe hordós érlelő, az előtérbe a hagyományos borászati eljárások technológiai tere kerül. Az épület felső szintjén (a földszinten) irodák, borkóstoló fogadótér és gondnoki lakás kerülnek kialakításra. Az épület meglévő szintjein felújításokra, kisebb átalakításokra van szükség annak érdekében, hogy a modern igényeknek megfeleljen.
Az új épület pinceszintjén a hagyományos pincék rendszerét követő (előtér, előkészítő és érlelő) pincesort alakítottunk ki. A földszinten vendégszobákat, valamint a kilátásra nyíló kóstolóteraszt terveztünk.

Kis Péter, Berzsák Zoltán
Látványtervezés: Romvári Péter

BADACSONY  BALATON  BERZSÁK ZOLTÁN  BORÁSZAT  BŐVÍTÉS  KIS PÉTER  REKONSTRUKCIÓ  ROMVÁRI PÉTER  SZŐLŐSKERT  VILLA