hu en

Budapest, Nemzeti Bonsai Gyűjtemény Pavilon 1996

BUDAPEST, ÁLLATKERT, NEMZETI BONSAI GYŰJTEMÉNY PAVILON 1998
A Japánkert a 60-as évek végén nyitott meg az Állatkert területén, 1998-ban itt kapott helyet a Nemzeti Bonsai Gyűjtemény számára tervezett pavilon. A gyűjtemény alapját a Japán-magyar Baráti Társaság Aichi tartományi csoportjának ajándéka – húsz értékes fából álló gyűjtemény – valamint a honi Egyetemi Bonsai Club további ajándékfái alkotják. Az autentikus japánkertekben nincs külön pavilonja a bonsai-oknak, ezért az itt védelmüket szolgáló építmény nélkülözi az épületekre jellemző karaktert: leginkább egy, a park fái közé benövő bambuszligethez hasonlatos. A pillérek között kanyargó, keret nélküli, íves üvegfal az óvatlan látogatóktól véd. A hátfal és a lépcsősen elhelyezett asztalkák a bemutató tradicionális formáihoz igazodnak. A környező fák lombkoronáinak alsó szintjén lévő faszerkezet a fácskák megfelelő árnyékolását biztosítja.

A Bonsai Pavilon 1998-ban Piranesi-díjat kapott.

Kis Péter, Szlabey Balázs, Nyitrai Péter, Kiss Ervin
Fotó: Lisztes Edina

A Fővárosi Állat- és Növénykert 1866-ban nyitotta meg kapuit, s az elmúlt száz év során kétszer esett át hatalmas változáson. 1907-12 között a teljesen elavult létesítményt alapjaiban építették át; majd közel 90 év „használat” után, az 1990-es évek elején elindult egy hosszabb folyamat, melynek során mintegy 25 év alatt a Kert szinte teljes területe felújításra, korszerűsítésre, a modern állatkerti elvárások szerinti átépítésre került.
Az átfogó megújítási programban több építésziroda vett részt, műtermünk 1993 őszén kapta az első feladatot, a Katta Ház terveinek elkészítését. Az elsőt számos, egyre nagyobb és komplexebb feladat követte, melyeknek csúcspontjaként lehetőségünk nyílt több pavilon, épület rekonstrukció és újjáépítés után a Nagyszikla teljes rekonstrukciójával és a belső tereiben kialakításra kerülő Zoológiai Múzeum terveivel foglalkozni. Az állatkerti épületek rekonstrukciós és bővítési munkái 2009-ben elnyerték az ICOMOS Műemlékvédelmi Díját.
A 20 éves együttműködés során irodánk az alábbi épületek, építmények felújításában, átalakításában, megalkotásában vett részt:

  • Katta ház
  • Bonsai pavilion
  • Éjkert koncepció
  • Japánkert rekonstrukció és meditációs pavilion
  • Kisszikla és Barlangmozi
  • Főkapu rekonstrukció és bővítés
  • Majomház rekonstrukció (Bambi ház, Kisrágcsáló ház, Mókusház)
  • Zsiráfház újjáépítés
  • Nagyszikla: terv, makett 1., 2., 3.
  • Bagolyvár, Vivárium, Vidraház, Tejcsarnok, Bölényház

BAMBUSZ  BUDAPEST  CÍMLAP  FA  FÉM  JAPÁN KERT  KIS PÉTER  KISS ERVIN  LISZTES EDINA  NYITRAI PÉTER  PAVILON  REALIZÁLT  SZLABEY BALÁZS  ÜVEG