BADACSONY,
WINERY AND RESTAURANT 2019
A
Badacsonyban régi legenda kering a vulkán uráról, aki szerelmes lett egy
balatoni hableányba. Amikor a vízbe ugrott utána, a hegy lángja végleg kialudt.
Ma már csak a tanú hegyek bizonyítják egykori létezését. Erről a legendáról
kapta a nevét 1909-ben a badacsonyi vasútállomás és erről készítette kerámia
domborművét Kumpost Éva keramikus iparművész is 1964-ben. Ez a dombormű aztán a
Ráab Ferenc tervei szerint épült, badacsonyi Hableány étterem (kombinát)
homlokzatára került. Az épület innentől kezdve a város szíve volt. Csaknem 800
vendéget tudtak fogadni és minden évben itt tartották meg a szőlőjéről oly
híres környék szüreti bálját is. A sokáig elhagyatott épületet 2019-ben
nyitották újjá a Plant-Atelier Péter Kis iroda tervei szerint.
A Laposa
család, több generáció óta kötődik Badacsonyhoz és magához az épülethez is sok
személyes emlék köti őket. Régi álmuk volt, hogy a nagyobb termelő üzem mellett
egy olyan helyen tudjanak dolgozni, ahol a város vérkeringésébe is be tudnak
kapcsolódni. A Hableány ma már Badacsony és a környező városok egy nagyon
fontos, pezsgő közösségi rendezvényterévé is vált.
A 60-as
évek épületei a Balatonon ikonikus jelenségek, mégis nincsenek nagy becsben
tartva. A Hableány ennek ellenére a környékbeliek szívébe van zárva. Talán a
dombormű, mint egy védő talizmán óvta meg attól, hogy bontás helyett mindig is
az átalakítás-felújítás volt az irányelv mindenki számára.
A
Ráab-féle épület „U” alakú beépítés volt, amelynek elülső, széles, út felőli
traktusában kapott helyet a hatalmas étterem. A karakteres, peremgerendás
előtető, a széles ablakok és lebegő penge-szerű terasz tették különlegessé.
Robosztus, acél árnyékolószerkezetei, amelyek az előtető gerendáiról lógnak le
a terasz felé, a mai napig hibátlanul működnek és könnyedén automatizálhatóvá
lehetett őket tenni. Ezeket a karakterjegyeket szem előtt tartva és őrizve
folyt a tervezés és a kivitelezés is.
Az „U”
alakú beépítés megmaradt, de a két „szára” teljesen megújult. Ide kerültek a
technológia fontos terei, mint például a garat vagy a palackozó, az emeleten
pedig az irodablokk. Az elülső rész megmaradt az eredeti funkciójában azzal a
különbséggel, hogy a pincébe szintén a borászati üzem helyiségei kerültek.
A
bortechnológia megmutatása egy fontos kompozíciós szempont volt a tervezéskor.
Az idelátogatóknak egy komplexebb élményt ad, ha az étkezés, vagy a rendezvény
közben nem feledkeznek meg róla, hogy egy borászatban vannak. Az üzem
jelenlétét, az impozáns acél bortartályok megmutatásával érték el. Egy széles
üvegkubusban, a fémesen csillogó, két szint magas hengerek különleges
térélményt nyújtanak és összekötnek a pinceszinti, ipari terekkel. Eköré az
üvegtér köré szerveződik az épület többi helyisége, ez a fő fókuszpont. A
jelenléte felfedezésre invitál és kíváncsivá teszi a vendégeket.
A belső
terek tervezésekor fontos szempont volt az eredeti épület szellemiségének
megőrzése. A szerkezetek energetikai javítására szükség volt, de a belső látszó
gerendás mennyezet és a nagy, egybefüggő üvegfelületek a ház legfontosabb
karaktereiként megmaradtak. A hatalmas teret nem szabdalják fel falak kisebb
részekre és körben minden irányból nyit az étterem város felé. A belső pultok
ugyanezt a téri kompozíciót erősítik, hosszanti elrendezésükkel tovább húzzák
szét a vendégteret.
Az étterem
beépített bútorait Bakos Dávid tervezte. A ház fémes-üveges hideg anyagait
fával és kényelmes, színes bútorokkal oldotta fel. A részletekben több helyen
találunk utalásokat az épület névadójára, a Hableányra is.
Kis Péter, Tóth Anikó, Sinkovics Brigitta,
Rantal Gábor
Photo by: Zsolt Batár, Petra Pako