hu en

Budapest, Rácz Fürdő Rekonstrukció és Bővítés Tanulmányterv 2007

BUDAPEST, RÁCZ FÜRDŐ REKONSTRUKCIÓ ÉS BŐVÍTÉS 2007
A Rácz fürdő Buda egyik több száz éves múlttal rendelkező fürdője, legrégebbi részei a török hódoltság idejéről, a 16. századból származnak. Az épület mai formáját és szerkezetét a különböző korszakok szervesen egymásra építkező átalakításai során nyerte el.
A jelenlegi épületegyüttes nagy része Ybl Miklós tervei alapján készült 1864 és 1870 között, kezdetben romantikus, majd historizáló stílusban. A bővítések és átalakítások vázát a korábbi, barokk stílusú épületek alkották. Az épületegyüttes a második világháborúban jelentős károkat szenvedett, helyreállításra szorult.
A tervezési folyamat során a régészeti felfogással (a romok és leletek konzerválása védő betonréteg alatt, a fürdő tereiben csak új anyagok használata) szemben megvívott harc sikere, hogy a törökfürdő több száz éves, helyreállított terei részben eredeti anyagi valóságukban használhatók, s funkció-azonosan működhetnek ma is; valóban egyedülálló élménnyel ajándékozva meg az odalátogatót.
A Rácz fürdő területe az eredetihez képest négyszeresére (8000 négyzetméter) bővült. Mellette ugyanekkora területen 67 szobás, ötcsillagos butikhotel épült, melynek átlagosan 50 négyzetméteres lakosztályai a Tabán parkjára, illetve a Királyi Várpalotára néznek.
Alapvetéseink közé tartozott a hosszútávon fenntartható megoldások tervezése. Környezettudatos gépészeti rendszereket hoztunk létre, melyek a létesítmény méretéből és rendeltetéséből fakadó, időnként szokatlan igényeket is ki tudják elégíteni. A tudatos energia- és hőgazdálkodás jegyében a medencék elfolyó vizeinek hője hőszivattyúkat működtet, a nem járható tetők java része passzív zöldtetővel fedett.
A Rác fürdő rekonstrukciója és bővítése 2011-ben elnyerte az ICOMOS Műemlékvédelmi Díját.

Dévényi Tamás, Kis Péter, Varga Anikó, Valkai Csaba
Vizualizáció: Varga Anikó, Rohonczi Donát

BŐVÍTÉS  BUDAPEST  DÉVÉNYI TAMÁS  KIS PÉTER  REALIZÁLT  REKONSTRUKCIÓ  ROHONCZI DONÁT  SPA  THERMÁL FÜRDŐ  TÖRÖK FÜRDŐ  USZODA  VALKAI CSABA  VARGA ANIKÓ  YBL MIKLÓS