hu en

Budapest, Barlangmozi, Kisszikla Belsőépítészet 2000

BUDAPEST, ÁLLATKERTI BARLANGMOZI, KISSZIKLA BELSŐÉPÍTÉSZET 2000
Az Állatkert 1912-es újranyitásáról a korabeli sajtó úgy számolt be, mint Európa egyik legmodernebb állatkertjének megnyitásáról. Igen nagy elismerést váltott ki az újszerű, rendszertani alapú beosztás, a szárazárkos-műsziklás bemutatási rendszer, valamint az országban korábban nem létezett édesvízi és tengeri Akvárium. Nem volt kisebb a siker az építészek és iparművészek körében sem, sőt nemzeti kultúránk kimagasló produktumaként lelkendezett róla a korabeli szaksajtó.
A Kisszikla 1909–1912 között épült Benke Gyula szobrász és Végh Gyula mérnök tervei alapján, Urs Eggenschwyler ötlete nyomán. A vasbeton gerendák által tartott cementbeton szerkezet gránitsziklákat és gneisztáblákat utánoz, legmagasabb pontja a 16 méteres magasságot is eléri a sétányok szintjétől mérve. A kisebbik sziklahegy belsejét beépítették: benne az akkori idők legújabb mulatságát, egy „mozgófénykép-színházat” rendeztek be, amely még az 1980-as években is működött. Az ún. Barlang Mozi fénykorát az 1960-as években élte, amikor egymást érték itt a természetfilm-vetítések, ismeretterjesztő előadások, diákvetélkedők. A Kisszikla 1997-98-as rekonstrukciójakor a Barlang Mozi helyén nem kevésbé népszerű rendezvény- és kiállítótér, illetve étterem létesült.
A Kisszikla beépítései számos példával és tanulsággal szolgáltak a Nagyszikla hasznosítására.

Kis Péter, Szlabey Balázs, Nyitrai Péter
Fotó: Polgár Attila

A Fővárosi Állat- és Növénykert 1866-ban nyitotta meg kapuit, s az elmúlt száz év során kétszer esett át hatalmas változáson. 1907-12 között a teljesen elavult létesítményt alapjaiban építették át; majd közel 90 év „használat” után, az 1990-es évek elején elindult egy hosszabb folyamat, melynek során mintegy 25 év alatt a Kert szinte teljes területe felújításra, korszerűsítésre, a modern állatkerti elvárások szerinti átépítésre került.
Az átfogó megújítási programban több építésziroda vett részt, műtermünk 1993 őszén kapta az első feladatot, a Katta Ház terveinek elkészítését. Az elsőt számos, egyre nagyobb és komplexebb feladat követte, melyeknek csúcspontjaként lehetőségünk nyílt több pavilon, épület rekonstrukció és újjáépítés után a Nagyszikla teljes rekonstrukciójával és a belső tereiben kialakításra kerülő Zoológiai Múzeum terveivel foglalkozni. Az állatkerti épületek rekonstrukciós és bővítési munkái 2009-ben elnyerték az ICOMOS Műemlékvédelmi Díját.
A 20 éves együttműködés során irodánk az alábbi épületek, építmények felújításában, átalakításában, megalkotásában vett részt:

  • Katta ház
  • Bonsai pavilion
  • Éjkert koncepció
  • Japánkert rekonstrukció és meditációs pavilion
  • Kisszikla és Barlangmozi
  • Főkapu rekonstrukció és bővítés
  • Majomház rekonstrukció (Bambi ház, Kisrágcsáló ház, Mókusház)
  • Zsiráfház újjáépítés
  • Nagyszikla: terv, makett 1., 2., 3.
  • Bagolyvár, Vivárium, Vidraház, Tejcsarnok, Bölényház

ÁLLATKERT  BELSŐÉPÍTÉSZET  BETON  BŐVÍTÉS  BUDAPEST  GEOMORFOLÓGIA  KIS PÉTER  KISSZIKLA  MOZI  NYITRAI PÉTER  POLGÁR ATTILA  REALIZÁLT  REKONSTRUKCIÓ  SZÍNHÁZ  SZLABEY BALÁZS