hu en

Budapest, Nagyszikla Rekonstrukció 2007

Az eredetileg 1909-1912 között épült műszikla az időszak legkorszerűbb állatkerti megoldásaival szolgált, egyike a világ legkorábbi és legnagyobb vasbeton szerkezetű mesterséges szikláinak. Külső kialakítása egyedülálló módon mutat be egy dolomit csúcsú mészkő hegyet Erdélyből. Célja az volt, hogy – az azóta is - területhiánnyal küszködő kert méreteit megnövelje. Az amőba-szerű alaprajzú Nagyszikla térnövelő szerepét mindenki megcsodálja. Még ma is hihető kulisszát, hátteret biztosít a korszerűsített állatkifutóknak. Körülötte különleges pavilonok remek füzérét építették fel, amelyek az ’Arts and Crafts’, az erdélyi népi építészet, a szecesszió és az egzotizáló romantika jegyeit mutatták.

A szikla belsejének kihasználásával, a szűkös területével küszködő Állatkert több ezer négyzetméter új kiállító területhez, és kulturális események, rendezvények, konferenciák sokasága méltó helyszínéhez jut majd. A speciális körülmények, pl. a különleges hangulatú térszerkezet, vagy a természetes megvilágítás hiánya különleges funkció behelyezését, vagy az idekerülő létesítmény különleges elhelyezését igénylik. A Nagyszikla beépítése mellett tervek készültek arra is, hogy a szomszédságban hajdan volt igényes épületegyüttes nagy részét helyreállítsák. Kós és Zrumetzky hajdani tervei szerint készült el a Bivalyház és a Zsiráfház újraépítésének építészeti programja, és az épületek újjászületése a következő években megtörténhet.

A Nagyszikla belsejének kiállítótérré alakítása és berendezése, Lendl Adolf évszázados álma végre valóra válhat. Elkészültek az ide szánt kiállítás tervei: az élővilág különlegességeivel, „csudálatos ritkaságokkal” találkozhat benne a nagyközönség. A földi élet színpadán valaha feltűnt, különleges létformáknak, az élet fejlődésének, lenyűgöző gazdagságának egyedi és látványos bemutatása lehet itt. Interaktív és kalandos játékokkal, élő állatok bemutatóival, óriás állatok modelljeivel, a mikrovilág megismerésének lehetőségeivel, felfedező és előadó termekkel és korszerű kiállítás-technikai eszközökkel gazdagon felszerelt, különleges kiállítás-rendszer jön majd létre, amelyhez hasonló Közép-Európában máshol nem látható.

Kis Péter, Molnár Bea, Nyitrai Péter, Ükös Tamás
Makett: Ükös Tamás
Fotó: Kis Péter

ÁLLATKERT  BETON  BUDAPEST  DOMBORZAT  GEOMORFOLÓGIA  KIS PÉTER  KISSZIKLA  MOLNÁR BEA  NYITRAI PÉTER  ÜKÖS TAMÁS