hu en

Vácegres, Lakóépület Tanulmányterv 2004

VÁCEGRES, LAKÓÉPÜLET TANULMÁNYTERV, NYERTES PÁLYÁZAT 2004
Alapvetésünk szerint a modern udvarház nem lehet egyszerűen csak egy jó épület: egy időtlen gondolatot kell hordoznia. Egy jól átgondolt, valós életmódhoz kell kényelmes és jól használható tereket definiálnia, s minden részletének – mint egykoron - kézműves kidolgozottságúnak kell lennie.
1999. október
„…és akkor hirtelen bevillant, milyen az ideális lakóépület - mondta L. Na és milyen, kérdeztem kíváncsian. Az egész úgy történt, - kezdte - hogy a feleségemmel Zalában kirándultunk és alkonyatra egy ligetből kibukkanva egy kis tó partjára értünk. Sokáig néztük tájat, míg a sötétben teljesen elveszett a szemünk elől. Akkor jöttem rá, hogyan kellene élni. Az élet tere egy gyönyörű liget lenne, benne elszórt házakkal. Minden tevékenység külön házban kapna helyet, lenne fürdőház, hálóház, főzőház, és étkezőház, a könyvtár is egy külön épület. És a lakók két ház között mindig e gyönyörű ligeten sétálnának keresztül…”
A gondolat építészeti megfogalmazásában a „liget” és a benne lévő házak homogén, egymást átszövő struktúrát alkotnak. A funkciókat külön épületekbe telepítettük, az épületek a tevékenységek logikus kapcsolódásainak megfelelően több helyen összeérnek, így az átjárás mindig megoldható épületen belül, de akár épületen kívül is. A külső és belső terek finom érintkezéseit, átmeneteit is a használat rendje alakítja, mint például a konyha és a fűszer-, gyógynövény kert vagy a nappali terek és az orangerie közötti természetes kapcsolódás.

Kis Péter, Balázsa Gábor
Látványtervezés: Balázsa Gábor

2004-ben műtermünk megnyert egy magán megbízó által kiírt pályázatot, mely a régi magyar udvarházak életének modern, XXI. századi formájához keresett komplex építészeti válaszokat. Mint oly sok esetben, itt is a tényleges tervezési szakaszban, az egyeztetések során derült ki, hogy a megbízó valódi prioritásai nincsenek összhangban a pályázatban megfogalmazott elképzeléssel, mely tetszését elnyerte. Így a megvalósult épület egy új, eltérő koncepcióra épült.

BALÁZSA GÁBOR  BETON  DOMBORZAT  KIS PÉTER  LAKÓÉPÜLET  TÉGLA  USZODA  VÁCEGRES  VILLA