hu en

Budapest, Majomház Rekonstrukció 2004

BUDAPEST, ÁLLATKERT, MAJOMHÁZ REKONSTRUKCIÓ 2004
Az állatház eredetileg Koch Henrik és Szkalnitzky Antal tervei alapján épült romantikus stílusban az 1866-os megnyitóra, és akkoriban az állatkert legköltségesebb épületének számított. Mai formáját 1909–1912 között nyerte el Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervei alapján, ezt bővítették ki 1936-ban az északi, üvegtetejű szárnnyal és a keleti, félkör alakú ketreccel. A II. világháború után kisebb belső átalakításokra került sor (aranyhalas medence létesítése az üvegtetejű csarnokban, üveg elválasztófal építése a látogatótér és a belső ketrecek között). Az elavult állattartó szemléletet tükröző épület átépítése már régen esedékes volt. Az 1990-es években két tágas, füves kifutó épült a ház mellé, majd ez 2003-ban kifutókomplexummá bővült.
A tervezés folyamatában fontos szerepet játszott, hogy az épület műemléki védettség alatt áll - törekedtünk az eredeti, Kós-Zrumeczky tervezőpáros tervei alapján készült épület megidézésére. A hasonlóság természetesen elsősorban az épület külső megjelenésére vonatkozik, a kivitelezés és a belső terek kialakítása már a jelenkor állattartási igényeinek megfelelően zajlott. A belső átépítésre 2004-ben került sor: kevesebb, de tágas, világos belső teret hoztunk létre, megadva a lehetőséget a nagy látogatótér és a felújításra váró Nagyszikla terének összekapcsolására. Az üvegtetejű szárnyban dús növényzetű teret alakítottunk ki, ahol a kisebb a karmosmajmok és a békés lajhárok közé a látogatók is bemehetnek.
Jelenleg aranyhasú mangábék, huszármajmok és vörös varik láthatóak a déli oldal belső helyiségeiben, a keleti nagy ketrec lakói pedig a sziamangok.

Kis Péter, Nyitrai Péter
Fotó: Kis Péter

A Fővárosi Állat- és Növénykert 1866-ban nyitotta meg kapuit, s az elmúlt száz év során kétszer esett át hatalmas változáson. 1907-12 között a teljesen elavult létesítményt alapjaiban építették át; majd közel 90 év „használat” után, az 1990-es évek elején elindult egy hosszabb folyamat, melynek során mintegy 25 év alatt a Kert szinte teljes területe felújításra, korszerűsítésre, a modern állatkerti elvárások szerinti átépítésre került.
Az átfogó megújítási programban több építésziroda vett részt, műtermünk 1993 őszén kapta az első feladatot, a Katta Ház terveinek elkészítését. Az elsőt számos, egyre nagyobb és komplexebb feladat követte, melyeknek csúcspontjaként lehetőségünk nyílt több pavilon, épület rekonstrukció és újjáépítés után a Nagyszikla teljes rekonstrukciójával és a belső tereiben kialakításra kerülő Zoológiai Múzeum terveivel foglalkozni. Az állatkerti épületek rekonstrukciós és bővítési munkái 2009-ben elnyerték az ICOMOS Műemlékvédelmi Díját.
A 20 éves együttműködés során irodánk az alábbi épületek, építmények felújításában, átalakításában, megalkotásában vett részt:

  • Katta ház
  • Bonsai pavilion
  • Éjkert koncepció
  • Japánkert rekonstrukció és meditációs pavilion
  • Kisszikla és Barlangmozi
  • Főkapu rekonstrukció és bővítés
  • Majomház rekonstrukció (Bambi ház, Kisrágcsáló ház, Mókusház)
  • Zsiráfház újjáépítés
  • Nagyszikla: terv, makett 1., 2., 3.
  • Bagolyvár, Vivárium, Vidraház, Tejcsarnok, Bölényház

ÁLLATKERT  BŐVÍTÉS  FA  KIS PÉTER  KÓS KÁROLY  NYITRAI PÉTER  PAVILON  REALIZÁLT  REKONSTRUKCIÓ  ZRUMECZKY DEZSŐ