hu en

Budapest, Fonó Budai Zeneház 2018

BUDAPEST, FONÓ BUDAI ZENEHÁZ ÁTALAKÍTÁS ÉS BŐVÍTÉS 2017 

Az 1995-ben indult Fonó Budai Zeneház a magyar és a határon túli népzenének és néptáncnak nyújt állandó bemutatkozási lehetőséget, emellett pedig alkalmanként a jazz világzenei irányzatait is vendégül látja. A Fonó hivatásának középpontjában a magyar népzene életben tartása, az abból táplálkozó zenei műfajok, kísérletek éltetése, a digitális korba való átmentése, és ezen művészeteknek az emberekkel való folyamatos megismertetése áll. 

A Fonó Budai Zeneház funkcióit befogadó épület az átépítés során megőrzi fontosabb tereit, így a nagyteremként használt előadóteret, a kisszínpadot, a vendéglátóteret és a vizes blokkokat. A jelenlegi multifunkcionális helyiségként használt csarnoktér hozzáépítést elbontjuk, azonban ez a tér újrafogalmazva megjelenik az átépítést követő épületben. 

Az átépítés legfőbb célja, hogy a jelenlegi funkciók és térkapcsolatok megőrzésével és elkülönítésével egy kisebb, és önmagában is használható tércsoport jöjjön létre - e köré a belső, a Fonó hagyományait teljes mértékben megőrző térrész köré épül az új, modern anyagokból készülő szerkezet, amely alternatív megnyitási lehetőségeket teremt az intimebb, zártabb rendezvények megvalósítására, és egyszersmind a nagy közönségigényt is kielégítő, igazi közösségi és közösségteremtő programokra. 

Az új hozzáépítés és kiegészítés anyaghasználatában a természetes anyagokat részesítettük előnyben, illetve szerkezeti szerepe okán a nagy fesztávok áthidalása volt elsődleges szempont. Erre az anyagra a rétegragasztott fatartót tartjuk a legszebb megoldásnak, amely barátságos felületi megjelenése miatt méltó anyag lehet a Fonó hagyományainak továbbéléséhez.


Kis Péter, Molnár Bea, Maczó Boglárka, Sinkovics Brigitta, Rév Bence, Rantal Gábor

Látványtervezés: Lovas Lars

BUDAPEST  FONÓ  HAGYOMÁNYÖRZŐ  KIS PÉTER  KÖZÉPÜLET  MACZÓ BOGLÁRKA  MOLNÁR BEA  NÉPTÁNC  NÉPZENE  RANTAL GÁBOR  RÉV BENCE  SINKOVICS BRIGITTA