hu en

HillSide Irodaház 2018

BUDAPEST, HILLSIDE IRODAHÁZ 2015
A Hillside Irodaház egy egyedi mikrokörnyezetbe tervezett landmark épület a Dél-Buda és Közép-Buda régiók találkozásánál, közvetlenül a MOM Park szomszédságában, az üzleti- és lakóövezet határán. Az épület teljes mértékben kielégíti a modern irodaházakkal szemben támasztott követelményeket, hatékonyság, racionális fenntartási költségek, emberközpontú közösségi- és irodatér kialakítás jellemzi.
Az épület a Gesztenyés-kerttel a Hegyvidék kapuja, sziluettjével is ki kell emelkednie környezetéből, a kerület hegyvonulatai alkotta háttér előtt. Az irodaház reprezentatív bejárata előtt kialakított fogadótér válasz a MOM Park Csörsz utca felőli, hasonló funkciójú teresedésére.
Koncepciónkban – kihasználva a telekben rejlő jelentős szintkülönbséget – egy olyan, a geomorfológiát a táj és az épület tervezésébe bevonó kompozíciós elvet fejtünk ki, mely egészében fejezi ki a Hegyvidék életérzést. Az épület körüli területeken megjelenő elemek - támfalak, burkolatváltások, padok, dilatációs vonalak – a környező terep szintvonalainak alaprajzi és térbeli rajzolatát hangsúlyozzák, a ház belsőépítészeti formavilágát is ez a grafikus struktúra jellemzi (a piazza, a recepció tér és az átrium padlóburkolatai, az átrium lebegő geomorfológiai világítótestei). Ez a kompozíciós elv a külön-külön is definiált jeleket összefogva olyan egységes koncepciót teremt, melyben a különálló elemek (a kalligrafikus felirat az épület nevével, a grafikus struktúra, az épület külső és belső tereinek, felületeinek kialakítása, a világítótestek különálló világa) felerősítik egymás jelentését.
Az épület tömegképzése alapvetően meghatározza a homlokzati kialakítás rendjét. Az épület sarkaiban elhelyezett négy kiugró torony homlokzatán parapetes-sávablakos megoldást alkalmazunk, melyet egy külső oldali üvegtábla szerkezet tesz egységessé, a tornyokat összekötő épületrésznek pedig a függőleges tűzterjedési gátat is biztosító szerelt szerkezet ad erőteljes horizontális tagolást. A hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően az irodaterületek természetes fényellátottsága is kiemelkedő lesz.
Az épület alaprajza bérlői igények szerint rugalmasan felosztható, a tér szintenként akár nyolc bérleményi egység kialakításával tökéletesen alkalmas nyitott, egyterű, vagy akár 100%-ban cellázott irodák fogadására egyaránt. A parkolás biztosítására az épület alatt az Alkotás útra nyíló 3 szintes mélygarázst alakítottunk ki.

Kis Péter, Krausz Zsolt, Dr. Oláh Mihály Zoltán
Látványtervezés: Krausz Zsolt

BUDAPEST  DOMBORZAT  IRODAHÁZ  KIS PÉTER  KRAUSZ ZSOLT  REALIZÁLT