hu en

Máriaremete, Uszoda Tanulmányterv 2017

MÁRIAREMETE, USZODA TANULMÁNYTERV 2017
A tervezési helyszín Buda zöldövezeti részén, a Máriaremetei út mellett helyezkedik el. A több medencés uszoda az elvárás szerint a környék iskoláinak úszásoktatásától vízilabda edzések megtartásán át nemzetközi úszóversenyek lebonyolításáig többféle célt és közönséget képes kiszolgálni.
Az épület tömege alapvetően két hangsúlyos geometriai elemre bontható: a versenyuszoda dongaboltozattal fedett tömegére és az “L” alakban telepített kiszolgáló terek hasábjára. Ezek monolit tömegét üvegfalak - az előcsarnok, a tanmedence, a kültéri medence és a fitnesz üvegfalai - valamint az oldalfalakon, a dongalezárásokon és az attikán megjelenő hullámzó felületek lazítják fel.
A belső, fedett térben kialakítandó 10 sávos nagymedence a kétoldali nézőtéri lelátóval akár nemzetközi úszóverseny lebonyolítására is alkalmas. Az 50x25 méteres medence keresztirányú megosztásával és elválasztásával kialakítható két 25x25 méteres medencetér, melyek egy időben tudják szolgálni a lakossági úszás igényeket és a vízilabda utánpótlás edzések megtartását. A létesítmény déli oldalán kültéri medence épül, mely amellett, hogy nyáron strandként üzemelhet, szintén alkalmas vízilabda mérkőzések lejátszására. Kialakításra kerül még egy 20x10 méteres tanmedence, amelyben délelőttönként a környék iskoláiból érkező gyerekek úszásoktatása zajlik majd. A létesítményen belül fitneszterem és büfé is várja majd a látogatókat.

Kis Péter, Tóth Anikó, Krausz Zsolt, Molnár Bea, Joó Éva, Varga Béla, Ükös Tamás
Látványtervezés: Lovas Lars, Krausz Zsolt

BUDAPEST  ÉPÍTÉS ALATT  JOÓ ÉVA  KIS PÉTER  KÖZÉPÜLET  KRAUSZ ZSOLT  LOVAS LARS  MOLNÁR BEA  SPORT  TÓTH ANIKÓ  ÜKÖS TAMÁS  USZODA  VARGA BÉLA