hu en

Szeleshát Borászat 2015

BÁTASZÉK, SZELESHÁT BORÁSZAT ÁTALAKÍTÁS ÉS BŐVÍTÉS 2015
A Szekszárdi dombság legdélebbi részén, a Mecsek dombokká szelídült lankái és az Alföld találkozásánál, az Alsónyéki-hegy fennsíkján terül el a Szeleshát dűlő. A fennsík a völgység hűvösebb és az Alföld száraz, meleg levegője közé ékelődik, a két légtömeg állandó keveredése hozza létre a jellegzetes széljárást, amiről a terület a nevét kapta.
A Szeleshát Borászat bátaszéki telke egy domb tövében terül el, jelenleg a borászat feldolgozó épülete áll rajta. Az épületben a technológia részleg mellett jelenleg a dolgozók szociális helyiségei és az üzem igazgatási funkciói kapnak helyet.
A tervezett bővítéssel a borászat technológiai terei egészülnek ki érlelő, raktározó funkciókkal. Az új épületszárny U alakban, két szárával a meglévő épület felé fordítva épül, így zárt belső udvar jön létre. A régi épület falburkolata és tetőszerkezete bontásra kerül, az új szárnyak szerkezete a régi épület logikáját és anyaghasználatát átvéve épül. Mindkét épületrészre azonos tetőszerkezet és sinuslemez homlokzatburkolat kerül, így a kész létesítmény megjelenése egységessé válik.
A régi és új szárny közötti bejárati teret áthidaló pergola tömegképzése a két épület formajegyeit viseli magán, anyaghasználata és szerkezeti rendje azonban eltér. A fedett-nyitott tér a két épületet összekötő kompozíciós szerepe mellett a bejáratnak is kellő hangsúlyt ad.

Kis Péter, Beke András, Kovács Boglárka, Mester Ádám, Rantal Gábor
Látványtervezés: Rohonczi Donát

BEKE ANDRÁS  BORÁSZAT  DOMBORZAT  GEOMORFOLÓGIA  KIS PÉTER  KONCEPCIÓ  KOVÁCS BOGLÁRKA  LAJVÉR  RANTAL GÁBOR  SZEKSZÁRD  SZŐLŐSKERT