hu en

Tolcsva, Borászat Pályázat 2014

TOLCSVA, BORÁSZATI ÜZEM, NYERTES TERVPÁLYÁZAT 2014
Részlet a bírálatból:
"Ez egy kivételesen erős terv. Jól megalkotott és prezentált koncepció, tisztán megfogalmazott célokkal és funkcionalitással, következetes építészeti megoldásokkal - a bírálók egyhangú döntése szerint ez a győztes pályázat. Az alaprajz nagyon tiszta, lehetőséget ad a telken belüli későbbi bővítésre, rugalmas alakításra – ezt a javasolt formai megoldások is lehetővé teszik, mivel könnyedén, a már meglévő elemektől függetlenül ismételhetők.
A csavarodó, koronaszerű réz motívum használata - mely egyszerre szolgál a borászat impozáns szimbólumaként és tölt be funkcionális szerepet, mintegy napkitörésként fényt engedve a hatalmas tartályok fölé – rendkívül erős anyag-érzetet kelt. A kettős anyaghasználat – kő (anyag és föld) és réz (az aranyhoz hasonlóan hagyományosan az ég és a nap jelképe) – praktikus és elegánsan tájba illeszkedő, egyúttal mélyreható szimbolizmuson keresztül eszköze egy gondolat nagyon finom, árnyalt építészeti megfogalmazásának.
Kétségkívül ez volt a legkiforrottabb terv stratégia, részletek és szimbolika/szobrászati koncepció szempontjából egyaránt. Egy igazán méltó győztes."
/Edwin Heatcote/

Kis Péter, Gyökér András, Fegyverneky Sára, Losonczi Júlia
Látványtervezés: Rohonczi Donát

A Tokaj Kereskedőház Zrt. (később Grand Tokaj Zrt.) a Magyar Állam tulajdonában lévő nemzeti pincészet. A több mint 300 éves, zárt történelmi Tokaji Borvidék (2002 óta az Unesco Világörökség része) legnagyobb borászataként fontos feladatuknak tartják a magyar borászati hagyomány őrzését és védelmezését. A Kereskedőház több mint félévszázados borászati tapasztalattal rendelkezik, meghatározó szereplője Tokaj-Hegyalja életének.
2014-ben a Kereskedőház meghívásos pályázatot írt ki a tolcsvai üzemük teljes rekonstrukciójára, újjáépítésére, egy új, modernt borászati komplexum tervezésére. A pályázatot műtermünk megnyerte, a továbbfejlesztett tervek első üteme 2016-ban valósult meg a Palackozó Üzem megépítésével.

BETON  BORÁSZAT  DOMBORZAT  FEGYVERNEKI SÁRA  GYÖKÉR ANDRÁS  HAGYOMÁNYÖRZŐ  KIS PÉTER  KONCEPCIÓ  LOSONCZI JÚLIA  NYERTES PÁLYÁZAT  PÁLYÁZAT  RÉZ  ROHONCZI DONÁT  SZŐLŐSKERT