hu en

Balatonfüred, Spa Hotel 2015

BALATONFÜRED, SPA HOTEL 2016
Balatonfüred Magyarország régi fürdővárosainak egyike, hírét és nagyságát az itt feltörő szénsavas források gyógyító erejének köszönheti. A források felszínre bukó vize korábban a partot övező nádasok között tűnt el, az elmúlt mintegy háromszáz évben fürdőkúra keretében főként szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására, a szervezet általános kimerültségének orvoslására alkalmazták és alkalmazzák a füredi gyógyvizet. A település a fürdőkultúrának köszönhetően a 19. sz. második felére a társasági, művészeti, politikai élet központjává vált, a korabeli építészet számos értékes alkotását őrzi.
A tervezési terület Füred közvetlenül a Balaton-parthoz kapcsolódó részén, turisztikailag frekventált helyen fekszik. A városrekonstrukció jelentős eredményeket ért el a környék színvonalas felújításával, újragondolásával. A telek környezetében számos műemlék épület található, többek között az építészeti értékei miatt jelentős turisztikai forgalmat vonzó, szomszédos Vaszary-villa. Maga a telek is műemléki jelentőségű.
A Spa Hotel tervezésénél arra törekedtünk, hogy az épület léptékében és anyaghasználatában méltó módon integrálódjon különleges környezetébe. Az épületkomplexum a mai építészet nyelvén szól, egyedi karakterét a hullámzó térfalaknak és különleges, fa rácsos burkolatuknak köszönheti.
A hotel tereinek kialakításakor a fürdőkultúra korszerű igényeinek kiszolgálása mellett fontos szempont volt egy hosszútávon is fenntartható és gazdaságos konstrukció létrehozása. A bel- és kültéri medencék mellett a hotelben szauna, masszázs szobák és kezelőkádas helyiségek is helyt kapnak, így az épületegyüttesben a természetes gyógyítás és az egészségmegőrzés szinte minden eleme megtalálható.

Kis Péter, Beke András
Látványtervezés: Greypixel

BALATON  BALATONFÜRED  BEKE ANDRÁS  BETON  FA  FAHASZNÁLAT  GREYPIXEL  KIS PÉTER  KÖZÉPÜLET  SPA  SZŐLŐSKERT  THERMÁL FÜRDŐ  ÜVEG