hu en

Balatonfüred, Gazdasági Épület A Domboldalon 2015

BALATONFÜRED, GAZDASÁGI ÉPÜLET A DOMBOLDALON 2016
A telek a Balatonfüred határában elterülő Tamás-hegy lejtős domboldalán helyezkedik el, gyönyörű panorámával a környező tájra. Megbízásunk egy szezonális tartózkodásra, pihenésre szolgáló épület kialakítására szólt, mely a meglévő borospincéhez kapcsolódva a borkészítés feladataihoz, folyamataihoz is helyet biztosít.
Az egyszerű, téglalap alaprajzú, nyeregtetős épület működésének kulcsa a homlokzatok árnyékoló-nyílászáró rendszere, mellyel a ház igény szerint teljesen be tud záródni vagy teljesen meg tud nyílni.
Az árnyékolók zárt állapotában az épület egy függőleges rajzolattal tagolt faburkolatú tömeg, nyitott állapotában a nagy üvegfelületeken keresztül a belső terekből csodás kilátás nyílik a tájra. A ház teljesen nyitott állapotában (a nyílászárók nyitásával) a földszinti terek egybeolvadnak a csatlakozó külső teraszokkal, így az épület feloldódik környezetében.
Az épület belső szerkezetét egy hangsúlyos, szoborszerűen megformált látszóbeton mag szervezi és határozza meg, ebben kapott helyet a konyhapult, a kályha és az emeletre vezető lépcső is.

Kis Péter, Beke András, Soltész Judit, Anna Gassner, Tóth Anikó
Látványtervezés: Greypixel

BALATONFÜRED  BEKE ANDRÁS  DOMBORZAT  ÉPÍTÉS ALATT  FAHASZNÁLAT  GASSNER ANNA  GEOMORFOLÓGIA  GREYPIXEL  KIS PÉTER  SOLTÉSZ JUDIT  SZŐLŐSKERT  TÓTH ANIKÓ