hu en

Budapest, Kilátótorony a Duna Parton 2012

BUDAPEST, KILÁTÓTORONY A DUNA-PARTON 2012
A Cédrus kilátótorony tervei a Market Zrt. tulajdonosának, Scheer Sándornak az ötlete alapján, az ő kezdeményezésére és támogatásával készültek. Az elképzelés lényege egy nappal kilátóként, éjjel különleges rendezvény-helyszínként üzemelő építmény megalkotása volt valahol a Duna parton, a Belváros sziluettjének megbontása nélkül. A 120m magas kilátótorony koncepcióját Csontváry magányos cédrusa ihlette.
A Cédrus
„A megfoghatatlan szépségű, ugyanakkor időtlen és univerzális szimbólumokkal telített festmény az egyetemes művészettörténet egyszeri csodája. Az újabb kutatások kimutatták, hogy szimbolikájában a magyarok eredetéről és hitvilágáról, a keleti kultúrákkal való kapcsolatáról kialakított nézetei keveredtek a világmindenséget jelképező életfa ősi mítoszával és a festő önportréjával - valamint sok egyéb feltételezett mondanivalóval. Szimbólumrendszere nem öncélú tartalmakat szolgál, hanem saját korához szóló üzenetet hordoz. A sebzett művészt is megszemélyesítő fa életképessége átvitt értelemben a művészet hatalmas erejét és örökkévalóságát is hirdeti.
A képi életre keltés mágiáját az általa alkalmazott színdinamikával, a világításbeli fokozatok és a színbeli totalitás előtte sohasem tapasztalt gazdagságával vélte elérni. A festmény tartalmi mélységeinek maradéktalan kifejezésére olyan tökéletes szín-, forma- és vonalrendszert hozott létre, mely a nézőt a legmagasabbrendű teremtőerő megértéséhez vezeti.”
/dr. Szinyei Merse Anna/

Kis Péter, Beke András, Beke-Tóth Szilvia, Hámori Péter, Hőna Orsolya
Makett: Limesmodel
Fotó: Juhász Norbert

BEKE ANDRÁS  BEKE-TÓTH SZILVIA  BUDAPEST  HÁMORI PÉTER  HŐNA ORSOLYA  JUHÁSZ NORBERT  KIS PÉTER  LIMESMODEL  MAKETT