hu en

Budapest, Hotel Tanulmányterv 2011

BUDAPEST, HOTEL TANULMÁNYTERV 2011
A Március 15. tér mindig is Pest egyik legjelentősebb helyszíne volt. Már Diocletianus császár idejében (i.sz. 294 körül) itt épült meg a túlparti limes védelmére a Contra Aquincum erődje, melynek falmaradványai a tér északi felében ma is láthatóak. Tervezési helyszínünk – egy volt irodaépület - szintén a tér északi részén, a Galamb utca sarkán található. Az épület felső szintjeiről egyedülálló kilátás nyílik a Duna felé a Várpalotára, az Erzsébet hídra, mögötte a Gellérthegyre, a pesti oldalon pedig a Belváros panorámája tárul elénk.
Tanulmányunk az épület hotellé alakításának építészeti lehetőségeit vizsgálta.
Az épület adottságai, és az a körülmény, hogy utcaképi védettség alatt áll, behatárolták az átalakítás léptékét, legalábbis a külső megjelenést illetően.
A védettség előírásai szerint az eredeti homlokzati díszítőelemeket és nyílászárórendet az átalakítás során meg kell tartani. A tetőfelépítmény olyan építészeti minőséget képvisel, amely a meglévő épület értékét növeli. Formájának és anyaghasználatának vizsgálata alapján olyan szerkezet kialakítását javasoljuk, mely belső tereiben nem válik zegzugossá. A tágasság érzete a meglévő adottságok szabta korlátok között főként vizuális kapcsolatokkal teremthető meg , a héjazatban és a belső térelválasztó felületekben elhelyezett üveg határoló elemekkel.

Kis Péter, Hámori Péter, Guba Sándor, Beke András, Beke-Tóth Szilvia, Hőna Orsolya
Látványtervezés: Hámori Péter

BEKE ANDRÁS  BEKE-TÓTH SZILVIA  BŐVÍTÉS  BUDAPEST  GUBA SÁNDOR  HÁMORI PÉTER  HŐNA ORSOLYA  HOTEL  KIS PÉTER  KÖZÉPÜLET  REKONSTRUKCIÓ