hu en

Badacsonytomaj, Esterházy Csángó Pince Rekonstrukció és Bővítés 2009

BADACSONYTOMAJ, ESTERHÁZY CSÁNGÓ PINCE REKONSTRUKCIÓ ÉS BŐVÍTÉS 2009
A Csángó Pince Badacsonytomaj területén fekszik, a térség a Balaton-felvidéki Nemzeti Park felügyelete alá tartozik. Az épület és a birtok története pontos lenyomata a badacsonyi szőlőterületek és bortermelés 20. századi történetének:
„Az első világháború alatt, ill. az azt követő időkben a legnagyobb szőlőbirtokkal rendelkező Eszterházy- uradalom olasz hadifoglyok szaktudására támaszkodva kezdi meg kialakítani a máig látható, hatalmas kőbástyákkal megtámasztott teraszrendszert, melyekkel maximálisan sikerült kihasználni a hegy különleges klimatikus tulajdonságait. Az olasz hadifoglyok kezét dicséri, hogy ezek a falak máig is állnak. A Badacsonyt övező jó hírnév negatív következményeként ebben az időben kezdtek felaprózódni a szőlőterületek. A második világháborút követő időszakban a nagybirtokokat államosítják, létrejön az állami gazdaság, így az ültetvények megmenekülnek a további felaprózódástól. A szőlőket átalakítják, alkalmassá teszik a gépi művelésre. Sajnos azonban nem csak az ültetvényeket alakították át, hanem magát a termőhelyet is. A lankás domboldalakon hatalmas teraszokat alakítottak ki, amelyekkel végérvényesen megváltoztatták a terület mikroklímáját, legyalulták az évezredek alatt kialakult termőréteget.”
A pince az 1900-as évek elején épült meg a szinte szabályos négyzet alaprajzú, bástyaszerűen kialakított támfalakkal körbezárt területen. A II. világháború idején katonai célokra használták, ennek következményeként a pincerendszer több helyen beomlott. A II. világháború után állami gazdaság kapta meg a területet, a felszíni épületet és a közvetlenül alatta található pincerészt rendbe hozták. A főépület északi oldalán víztározót és kiszolgáló aknákat, a délre eső területeken - a több helyen beomlott pincék fölött - egy műhelyépületet alakítottak ki.
Badacsonytomaj a Balaton-felvidék és a badacsonyi borvidék központja, a térség szőlő- és borkultúrája kiemelkedő nemzeti örökség. Megrendelőnk nagy hagyományokkal rendelkező bortermelő, aki azzal a szándékkal tervezte a borászat felújítását, hogy városa évszázados hagyományainak megőrzésével segítse a borturizmus helyi fejlődését.
A főépületet és a terület felszíni beépítését az eredeti tervek szerint állítottuk helyre, a műhelyépületet lebontottuk, ezzel újra kinyitva a teret a balatoni panoráma felé. A pinceszintet a kívánt kapacitású szőlőfeldolgozó technológia elhelyezéséhez a támfalakkal körbezárt területen belül megnöveltük.

Kis Péter, Erdélyi Róbert, Romvári Péter
Látványtervezés: Romvári Péter

BADACSONY  BADACSONYTOMAJ  BALATON  BAZALT  BORÁSZAT  BŐVÍTÉS  ERDÉLYI RÓBERT  FA  HOMLOKZAT  KIS PÉTER  PINCE  REKONSTRUKCIÓ  ROMVÁRI PÉTER  SZŐLŐSKERT