hu en

Lajvérpuszta, Szeleshát, Borászat 2012

LAJVÉRPUSZTA, SZELESHÁT BORÁSZAT 2012
A Szekszárdi dombság legdélebbi részén, a Mecsek dombokká szelídült lankái és az Alföld találkozásánál, az Alsónyéki-hegy fennsíkján terül el a Szeleshát dűlő. A fennsík a völgység hűvösebb és az Alföld száraz, meleg levegője közé ékelődik, a két légtömeg állandó keveredése hozza létre a jellegzetes széljárást, amiről a terület a nevét kapta.
A környéknek a mikroklímája mellett a domborzata is jellegzetes, a szelesháti lankák vonalai a Lajvérpuszta völgyében futó patakkal különleges rajzolatot adnak ki.
A pincészet építészeti koncepciója ennek a különleges, kanyargós rajzolatnak a lenyomata. Nem csak a borászat alaprajza követi a völgyben lecsorgó víz útját, a látogatói útvonal, a lépcsők vonala, a felülvilágítók geometriája is mind erre a mintázatra illeszkednek.
A komplexum két fő épületből áll, egy egyszintes feldolgozó épületből és egy kétszintes érlelőből, melyben a szociális és kóstoló helyiségek is helyet kaptak. A pincészet terei nagyrészt terepszint alatt létesülnek, a látható elemek a völgy vonalaihoz illeszkednek.

Kis Péter, Hámori Péter, Beke András, Beke-Tóth Szilvia
Látványtervezés: Hámori Péter, Losonczi Júlia

KONCEPCIÓ  SZELESHÁT