hu en

Budapest, Adria Palace 2019

BUDAPEST, ADRIA PALACE 2019 

The design concept of the Adria Palace is a complete, comprehensive building renovation and restoration, complemented by new architectural elements, three new elevators (two indoor and one outdoor), the restoration of the original roof and creating a habitable attic. These new elements have the same material usage, typically a light metal and glass structure, so they are characteristically separated from the historical building, but at the same time they create a composition with it. The mass of the roof was completely changed during the post-war damage restoration. Presumably, the original wooden structure was used to rebuild a simpler form. Making the attic habitable according to the Investor's intention can only be solved by transforming this roof mass and rethink the structure. 

In the direction of the inner courtyard we want to make the attic more usable by raising the eaves. This inner change is not visible on the street fronts. In the direction of the street, the height of the ridges remains intact. An exception to this is the restoration of the mansard tower in the middle of the composition. On the symmetry axis of the Szabadság square (where the building was built) Artúr Meining at the beginning of the 1900’s envisioned a symmetrical composition. The other side of the square there is a similar building, which still has the original mansard tower, as Adria Palace once had. The missing, damaged roof of the palace shows no longer this elegant and generous solution from an important cityscape point of view. Restoring this roof is one of the most important ideas in our architectural concept. We have little information about the original shape of the tower. We can only rely on a not very detailed section and one good resolution photo. We would also like to look out of the apartments in the attic part of the mansard and in the tower space. We want to use a special structure for this. This is a composite glass structure, with an inner expanded mesh layer. The roof thus retains its metallic luster from the outside, and its color scheme adapts to the metal roof. The facade material use of the attic, which appears as a new level on the inner courtyard façade, differs from the rest of the building, thus separating the historical and new construction periods. The system of hanging corridors continues on the new level as well, with the difference that instead of small-angle fractures, its line is delicately curved. The material of the facade is mosaic ceramic and metal. 

The new additions to the inner courtyard have been “added” to the composition the mass in a way as the original glass orangeries of the historic building were. In the inner courtyard, three new masses of glass, similar but different in glazing, are placed next to Artúr Meining's curved, half and first-floor glass orangerie. The elevator, and the two closed terraces. Above the hanging corridor, a circular glass roof protects the residents from rain. The “extension” of this glass roof is also the roof of the new orangeries. 

The protected monumental interiors are all to be restored, the missing wall covering and ceiling elements (wood, painting, marble, limestone, gypsum) can be replaced based on the individual restoration descriptions. Floors are replaced with new wooden floors everywhere, except in the protected floor spaces (decorative staircase, marble floors, marble terazzo floors, main staircase terrace, hanging corridor walltiles). We will illuminate the spaces with indirect hidden lights and modern chandeliers and floor lamps, so that the elegance and value of the space is less violated. 

 

Péter Kis, Anikó Tóth, Brigitta Sinkovics, Lilla Starkbauer, Gábor Rantal, Bianca Bíró, Szilárd Suba-Faluvégi, Ilka Demény 

Visualization by: Lovas Lars

ANIKÓ TÓTH  BIANCA BÍRÓ  BRIGITTA SINKOVICS  BUDAPEST  GÁBOR RANTAL  ILKA DEMÉNY  LARS LOVAS  LILLA STARKBAUER  PÉTER KIS  RECONSTRUCTION  SZILÁRD SUBA-FALUVÉGI